Museum Transit Oost

Museumwerkplaats

In de museumwerkplaats worden bezoekers meegenomen naar de tijd van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer i…

Museumwerkplaats

In de museumwerkplaats worden bezoekers meegenomen naar de tijd van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het bijzonder in de Achterhoek. Hen wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk de spoorwegen waren op nationaal en internationaal niveau maar zeker ook voor de ontwikkeling van de streek en vooral het dorp Winterswijk. Ze maken kennis met textielfabrikant Jan Willink, grondlegger van de spoorwegen in de Achterhoek. Ook zien ze de rol van de spoorwegen veranderen met de komst van vrachtwagens en autobussen. Vervolgens kwam in de jaren ’60 het aardgas uit Groningen, dat ervoor zorgde dat het kolenvervoer vervolgens verdween. Eyecatcher is de grote modelbaan van Winterswijkse spooremplacement (15 m lang en 4 m breed). De modelbaan houdt de herinneringen aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend. De baan geeft een zeer getrouw beeld van het emplacement omstreeks 1928. Een unieke weergave van een verdwenen werkelijkheid: In de kleuren van toen en met de treinen van toen. Een aanblik die bezoekers niet snel zullen vergeten.

Mobiel erfgoed

Transit Oost beschikt over een aantal historische voertuigen die (deels) in de werkplaats te zien zijn. De collectie mobiel erfgoed geeft een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 van de Geldersche Tramwegen (GTW) tot de laatste bus van de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), die nog tot eind jaren ’90 dienst deed. Verder is er een dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als de 'Blauwe Engel'. Deze treinen werden in de jaren ’50 door de Nederlandse Spoorwegen in dienst genomen en hebben tot in de jaren ’90 in de Achterhoek
gereden. De 'Blauwe Engel' is voor veel spoorliefhebbers een waar icoon. Verder is er nog een rangeerlok uit de 200/300 serie, beter bekend als de 'Sik'. Deze waren veel te zien op het Winterswijkse emplacement.

Over stichting Transit Oost

Transit Oost heeft als doel een unieke collectie te tonen aan publiek en te behouden voor komende generaties. Wat ooit in 1983 begonnen is als een klein bezoekerscentrum, is nu uitgegroeid tot een volwaardig interactief museum, vol geschiedenis. Daar is een collectie mobiel erfgoed aan toegevoegd met als resultaat o.a. een werkplaats gevuld met historisch voertuigen. 

Opening times

 • Every monday closed
 • Every tuesday closed
 • Every wednesday closed
 • Every thursday closed
 • Every friday closed
 • Every saturday from 11:00 to 17:00
 • Every sunday from 11:00 to 17:00
 • * In de maanden juli en augustus is Transit Oost ook op woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.
  * Museumwerkplaats Transit Oost is op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december '23 van 11.00 tot 17.00 uur voor het publiek geopend. Het museum schittert in een betoverende kerstsfeer en onze enthousiaste vrijwilligers ontvangen u graag voor een spannende ontdekkingsreis naar het verleden!

Prices

 • Prijs:
  Volwassenen - € 6,00 per persoon
  Kinderen van 4 t/m 12 jaar - € 4,00 per persoon
  Kinderen van 0 t/m 3 jaar - Gratis
  Vriend van Transit Oost - Gratis
  Begeleider van bezoeker met handicap - Gratis

  Groepsarrangement:
  Groepen van meer dan 15 personen profiteren van de groepsvoordelen voor de reguliere entreeprijzen.

  • Persoonlijk ontvangst door een gastheer/-vrouw
  • Rondleiding/begeleiding door de museumwerkplaats
  • Entree inclusief koffie en thee
  • Bezoek mogelijk buiten reguliere openstellingsdagen

  *Deze voordelen zijn alleen van toepassing op groepen die vroegtijdig hebben gereserveerd.

Location

Downloads